Cultura
Museu del Palmito d’Aldaia- MUPA
961116948
C/ Esglesia,
246960 Aldaia Valencia
fmartinez@ajuntamentaldaia.org
museudelpalmito@ajuntamentaldaia.org
web
Martes a viernes:Mañana de 10:00 a 14:00 h.
Tarde de 17:00 a 20:00 h.
Sábado y domingo: De 10:00 a 14:00 h.
El palmito té un fort arrelament a Aldaia i la comarca de l’Horta de l’àrea metropolitana de València. Una joia que fusiona a la perfecció l’artesania, l’art i la funcionalitat. Representa el bon fer dels artesans palmiters valencians. Reconegut internacionalment com un objecte de qualitat extraordinària. El Museu del Palmito d’Aldaia (MUPA) és el centre de difusió de l’artesania i l’art del palmito d’Aldaia i la Comunitat Valenciana. En el seu interior trobem una extensa representació de palmitos antics i actuals, amb cronologies que van des del S.XVIII fins als nostres dies, així com un ampli repertori de maquinària tradicional, peces i utensilis típics del procés d’elaboració del palmito. Una col·lecció extraordinària en la qual es pot apreciar els diferents estils, modes i materials utilitzats al llarg de la seua història.
Horaris i Visites
Com arribar
Tren: Línia C3. Estació València-Sant Isidre.
Bus: Línia 106. Fernanbus.
Tancat
Tots els dilluns de l’any, 1 de gener, 1 de maig, 24, 25 i 31 de desembre i dies festius locals.
Accesibilitat
EL MUPA no té barreres arquitectòniques, disposa d’ascensor.
Projectes museogràfics
El MUPA s’ha integrat en diversos projectes museogràfics que li han donat projecció dins i fora d’Aldaia. Són els següents:
- Ruta dels Palmiters d’Aldaia. Guia editada per l’Ajuntament d’Aldaia en col•laboració amb el Gremi de Mestres Palmiters de València per a donar a conèixer les empreses del ventall actualment actives, tant d’Aldaia com de fora del municipi.
- Agrupació Museus de l’Horta. El MUPA col·labora amb el Museu Comarcal de l’Horta Sud, el Museu de la Rajoleria de Paiporta, el Museu de la Ceràmica de Manises, el Castell d’Alaquàs i el Museu de la Ceràmica de Paterna.
- EtnoXarxa de Museus Valencians. Xarxa impulsada pel Museu Valencià d’Etnologia integrada per diversos museus locals de la província de València, entre ells el MUPA, per a facilitar formació, assessorament i intercanvis d’exposicions itinerants.
- Ruta de la Seda de la Comunitat Valenciana. Xarxa promoguda per l’Agència Valenciana de Turisme per a mostrar els llocs amb presència històrica de la seda. El MUPA posseeix una variada mostra palmitos de seda dels segles XVIII, XIX i XX.
- Relectures: Itineraris museístics en clau de gènere. El MUPA col·labora amb el Museu Nacional de Ceràmica González Martí, el Museu Valencià d’Etnologia, el Museu de Prehistòria de València, el Museu d’Història de València i el Museu Comarcal de l’Horta Sud, entre altres.
- EULAC-Museums. Projecte de museus comunitaris locals promogut per la Unió Europea, coordinat a Espanya per la Universitat de València, en el qual participen una trentena de museus d’Europa (entre ells el MUPA) i d’Amèrica Llatina.